Turtelboom flirt openlijk met N-VA

Open Vld kan wel degelijk met de N-VA in een federale regering stappen. “Wij wijzen die partij niet af”, het zijn de woorden van minister van Justitie Annemie Turtelboom. Er is wel één kanttekening: “De N-VA kan niet verwachten dat wij meestappen in haar communautaire fetisj. Ze moet bereid zijn alles op het sociaaleconomische te zetten.” Dat zegt Turtelboom in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Turtelboom is daarmee de eerste politica die uitdrukkelijk een opening richting N-VA maakt. Voorwaarde is wel dat er tijdens de volgende legislatuur niet onderhandeld wordt over een nieuwe staatshervorming. Dat vraagt ze omdat ze niet wil weten van de confederale agenda van de N-VA, vooral omdat volgens haar sociaaleconomische hervormingen enkel kunnen in een communautair rustig klimaat.

Met de uitspraken geeft Turtelboom aan dat ze denkt aan een centrumrechtse regering na de verkiezingen van volgend jaar. Of dat met Bart De Wever als premier is, wil ze niet gezegd hebben: “Het is irrelevant om nu al posten te verdelen.”