Rampenplan voor wateroverlast

Vanavond zijn opnieuw hevige regenbuien over ons land getrokken en die zorgen voor wateroverlast. In de Vlaamse Ardennen is op twintig minuten tijd twintig liter regen gevallen per vierkante meter. Er worden ook overstromingen gemeld. De brandweer van Oudenaarde kreeg meer dan honderd oproepen. Een tiental huizen zijn ondergelopen. Het gemeentelijk rampenplan werd preventief afgekondigd. Ter hoogte van de Maarkebeek heeft de brandweer een nooddijk aangelegd. Er kwamen ook oproepen voor ondergelopen kelders en straten uit Leupegem, Wortegem-Petegem, Maarkedal en Zingem.

In Nederzwalm is de Civiele Bescherming ter plaatse om problemen ter hoogte van de Zwalmbeek, dichtbij de monding van de Schelde, aan te pakken. Er worden zandzakjes gelegd om de woningen te beschermen.

In Kluisbergen kan een riolering de regen niet langer slikken, daar staan een paar straten blank. Achttien huizen zijn er ondergelopen. Het water stond er niet alleen in de kelders, maar ook in livings en keukens (zie foto).