Politiehervorming neergehaald

De grote politiehervorming die minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) wil doorvoeren is met de grond gelijk gemaakt. De overkoepelende Federale Politieraad kraakt de wettekst af in een vernietigend advies dat de krant De Tijd kon inkijken.

Meer dan tien jaar na de politiehervorming is het dringend tijd voor een nieuwe grote hervorming. Commissaris-generaal Catherine De Bolle stelde in januari een ambitieus hervormingsplan van 73 pagina’s voor met de steun van alle grote namen in de wereld van de politie en de magistratuur. Daarin stonden drastische maatregelen om de politiestructuur efficiënter te maken: 55 van de 84 directiefuncties zouden verdwijnen, net als nutteloze centrale diensten in Brussel en de politiediensten in de arrondissementen zouden worden versterkt. Maar minister Milquet besloot het plan te herschrijven, tegen de zin van alle betrokkenen.

De Politieraad spreekt nu van een loggere werking met “nutteloze, overbodige en zelfs contraproductieve regels.” Ze vindt dat de top van de federale politie, zelfs als het wetsontwerp er niet komt, toch maatregelen moet kunnen nemen om de politie efficiënter te maken.