Geen sigaretten onder de 18

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil de verkoop van sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. Ook het uitstallen van sigaretten wil de minister verbieden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het aantal rokende Belgen blijft stijgen en ook bij jongeren blijft de sigaret populair. 1 op de 4 jongeren rookt. 57 % rookt zijn of haar eerste sigaret tussen de 15 en de 18 jaar. Daarom wil Volksgezondheid de leeftijdsgrens voor de verkoop van sigaretten optrekken van 16 naar 18 jaar.

Maar de minister gaat nog verder in haar voorstellen. Zo moeten de sigarettenautomaten overal verdwijnen. Nachtwinkels en handelszaken met een oppervlakte van meer dan 400 vierkante meter, waaronder grote buurtwinkels en supermarkten, mogen geen tabak meer verkopen. De kleinere tabakswinkels en dagbladhandelaars blijven gespaard, maar ze mogen de sigaretten niet meer uitstallen. De winkels zullen de sigaretten dus bijna letterlijk onder de toonbank moeten verkopen.

De Stichting tegen Kanker vindt het voorstel een stap in de goede richting. “In de meeste EU-landen is de minimumleeftijd al jaren 18. Uit een enquête die wij recent organiseerden, blijkt dat 57% van de Belgen gewonnen is voor een verdere verscherping van de regels”, zegt Luc Joossens van de Stichting tegen Kanker.

Distributiefederatie Comeos noemt de voorstellen van minister Onkelinx “pure discriminatie”. “Waar zit de logica? Wordt roken plots ongezonder als je je sigaretten in de supermarkt of de nachtwinkel koopt?”, zegt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel. “Het voorstel zelf is contraproductief. In supermarkten hebben we de mogelijkheid om de identiteitskaart op te vragen van een jongere die sigaretten wil kopen. Het enige wat dit plan tot stand zal brengen, is een zwart circuit, waar tabak op alle mogelijke manieren en zonder enige controle wordt aangeboden, ook aan jongeren.”

Het kabinet-Onkelinx benadrukt dat het om voorstellen gaat en er nog niks definitief beslist is.