De Crem in geheim naar Washington

Minister van Defensie Pieter De Crem is maandag in alle discretie naar de Verenigde Staten vertrokken voor een onaangekondigd bezoek. Het bezoek staat in het teken van transatlantische relaties. Dat melden verschillende bronnen. De gesprekken vinden plaats op een moment dat de race voor de opvolging van de Deen Fogh Anders Rasmussen aan het hoofd van de Navo open ligt.

Dinsdag ontmoette De Crem zijn Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel. Die liet zich vol lof uit over de belangrijke rol die België heeft gespeeld bij veiligheidskwesties in verschillende delen van de wereld. Volgens de entourage van De Crem gaat het om een routinebezoek in verband met het al dan niet behouden van een militaire aanwezigheid in Afghanistan na 31 december 2014. Het bezoek zou ook in het kader staan van een nieuwe transatlantische top, volgend jaar in Londen. De Crem en Hagel spraken ook af om de nauwe relaties tussen de VS en België te onderhouden.

De Crem bezocht onlangs nog andere Navo-landen. Hij wordt genoemd als mogelijke opvolger van Rasmussen aan het hoofd van de Navo.