Extra druk op de weg door spoorstaking

Door de spoorstaking is de ochtendspits vandaag extra vroeg begonnen. "Wie geen alternatief heeft, is met de auto gekomen en vroeger vertrokken", stelt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum vast. "Zoals dat ook het geval was bij andere, gelijkaardige acties, is het op een stakingsdag extra druk op de weg." Rond 8.30 uur was het hoogtepunt van de files alweer voorbij.

Vooral in Wallonië is het bijzonder druk op de weg. "De wegen vanuit Halle, Nijvel, Waver en Namen in de richting van Brussel zaten deze ochtend extra vol, en dat was ook vroeger dan anders het geval", zegt Beeckman. "Voor 8 uur lag de reistijd daar al een uur hoger dan normaal.

Ook in Vlaanderen was het al vroeg aanschuiven. Op de E40 uit Gent in de richting van Brussel was de reistijd rond 6.45 uur al met een halfuur toegenomen. Dat was ook het geval op de E314 vanuit Limburg naar Brussel. Ook in Vlaanderen stonden meer files dan gewoonlijk. Op het hoogtepunt, rond 8.15 uur, stond 260 à 270 km file, bijna 100 km meer dan op een normale dinsdag. In heel België stond ruim 340 km file.

Rond 8.30 uur was het hoogtepunt voorbij. "Dat is ook typisch voor de impact van stakingen op het spoor: een vroege piek", zegt Beeckman. De avondspits zal een stuk vroeger beginnen, verwacht Beeckman. "Zeker in de stad Brussel zelf zal het al vroeg bumperen zijn."