Helft bedrijven wil personeel ontslaan

Als de regering voor de verkiezingen geen sterk signaal geeft, dan voorspelt de helft van de bedrijfsleiders ontslagen. Het voorstel dat op dit moment op tafel ligt – een lagere btw op elektriciteit – is niet sterk genoeg. "Het moet meer zijn", zegt Pieter Timmermans (foto), topman van het VBO, in Het Nieuwsblad. Hij doet die uitspraak naar aanleiding van het overleg tussen de federale regering en de gewesten over de concurrentiekracht.

Het VBO baseert zijn stelling op een rondvraag bij 350 bedrijfsleiders. Zestig procent van de ondernemers verwacht dat ze orders mislopen als er geen sterk signaal komt. Omgekeerd, als de regeringen tonen dat het hen menens is, zou 52,6 procent misschien wel mensen aanwerven.

Concreet zijn de ondernemers met niet minder tevreden dan een algemene en lineaire lastenverlaging. "We hebben nu niets aan kleine maatregeltjes waarmee elk van de regeringspartijen wordt tevredengesteld", zegt Timmermans in de krant. "Het moet een algemene ingreep zijn waarvan álle sectoren profiteren." Die ingreep moet niet enkel breed genoeg zijn, maar ook eenvoudig, volgens meer dan 80 procent van de bevraagde bedrijfsleiders.

Volgens het VBO is het overleg woensdag van ontzettend groot belang. "Als de jobmotor aanslaat, en we zien toch een pril economisch herstel, dan moeten we nu niet nog een jaar wachten." De verlaging van de btw is geen slechte maatregel, "op voorwaarde dat de opbrengst niet naar loonsverhoging kan gaan en de regio’s de distributietarieven niet verhogen", aldus Timmermans.

Maar het is niet genoeg. "Het objectief moet zijn om tegen 2018 de loonhandicap met de buurlanden helemaal weg te werken. Dat moet de politiek nu herbevestigen."