Thielemans geeft sjerp dan toch door

Freddy Thielemans (69) gaat maandag tijdens de Brusselse gemeenteraad bekendmaken dat hij opstapt als burgemeester. Dat is uit goede bron vernomen en het nieuws is bevestigd door de woordvoerster van Thielemans. OCMW-voorzitter en Kamerlid Yvan Mayeur (53) zal Thielemans opvolgen. Over enkele weken, waarschijnlijk in de loop van de maand december, zal de formele machtsoverdracht plaatsvinden.

Het waren de kranten De Standaard en Le Soir die in augustus reeds schreven dat Thielemans mogelijk nog voor het einde van het jaar de fakkel doorgeeft aan zijn PS-partijgenoot Mayeur. Federaal vicepremier Laurette Onkelinx, die ook voorzitter is van de Brusselse PS-federatie, zou haar partij daarmee willen voorbereiden op de verkiezingen van mei 2014.

Bij het begin van het politieke jaar benadrukte Thielemans evenwel dat de voortijdige beëindiging van zijn mandaat niet op zijn agenda stond. Hij zei ook dat de Brusselse gemeenteraad de primeur zou krijgen als hij zijn sjerp toch zou doorgeven.

Freddy Thielemans is sinds 2000 burgemeester van Brussel. Yvan Mayeur is al langer de aangewezen opvolger van het flamboyante ketje. Een meerderheid van de Brusselse PS-leden stemde in met de opvolging.