Waals parlementslid verdacht van moord

Waals Parlementslid Bernard Wesphael (55) is vrijdag door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van de moord op zijn vrouw, Véronique P. De Luikenaar zou in een hotel in Oostende zijn echtgenote gedood hebben.

Wesphael, een onafhankelijk lid van de Waalse assemblee, was woensdag naar Oostende gekomen om er enkele dagen door te brengen. Zijn vrouw was al vroeger afgezakt naar de kust. Donderdag, in de vooravond, stond Wesphael in paniek aan de hotelreceptie. Naar verluidt zei hij er dat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd. De hulpdiensten probeerden tevergeefs de vrouw nog te reanimeren.

Wesphael zei aan de speurders dat toen hij wakker werd, hij het levenloze lichaam van zijn vrouw aantrof in de badkamer. De speurders twijfelden aan dit verhaal. De eerste resultaten van het onderzoek van de wetsdokter zouden die twijfels versterkt hebben. Na overleg met het Gentse parket-generaal werd Wesphael aangehouden door de onderzoeksrechter in Brugge.

De autopsie moet vandaag duidelijkheid brengen over de doodsoorzaak. "De resultaten van de autopsie zullen cruciaal worden, maar tot nader order geloof ik mijn cliënt. Voor de feiten zijn ze nog samen gaan eten en be zochten ze nog een paar cafés", zegt zijn advocaat, Steven Henderickx. De echtgenote zou al een hele tijd depressief zijn.

Wesphael was begin de jaren 80 een van de stichtende leden van Ecolo. Vorig jaar verloor hij de strijd om het voorzitterschap van de Franstalige groenen. Daarop verliet hij de partij en stichtte hij de Mouvement de Gauche. Recentelijk liet hij weten dat hij ook daarmee zou stoppen.