1 op de 3 creëert welvaart

“Een omgekeerde piramide die op instorten staat.” Zo omschrijft econoom en politicus (LDD) Lode Vereeck de Belgische economie in Het Laatste Nieuws. Amper 32 procent van de Belgische bevolking zorgt voor de welvaart waarmee de overheid de rekeningen betaalt.

Helft levert geen bijdrage

“Op 100 Belgen zijn er 41 die werken, van wie negen voor de overheid. Uiteindelijk is het die 32 procent van de bevolking die onze economie doen draaien. Zij zorgen voor de welvaart waarmee de overheid de rekeningen betaald voor de ambtenarij, de werklozen, de senioren en de jeugd”, zegt Vereeck. “Meer dan de helft van de bevolking levert dus helemaal geen bijdrage. Bij die groep van 59 mensen, zitten bijvoorbeeld al 17 bejaarden. Een groep die heel wat geld kost en enkel nog zal groeien. Tegen 2050 kan dat gaan naar 25 bejaarden op 100.”

Loonkost verlagen

Volgens econoom Vereeck moet de aandacht nu vooral gaan naar het versterken van de actieve beroepsbevolking. Hij waarschuwt dan ook zijn collega politici. “We hebben nood aan een drastische verlaging van de loonkost. De regeringen die op op 6 november het concurrentiepact sluiten, staan voor een verpletterende verantwoordelijkheid.”