Reisgids: 'België is topbestemming'

België staat op de achtste plaats in de top tien van landen die reizigers in 2014 volgens de reisgidsenuitgever Lonely Planet absoluut moeten bezoeken. Dat heeft onder andere te maken met de start van de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog. De reisgids prijst de pittoreske steden Brugge, Antwerpen en Gent en wijst op het voetgangersvriendelijke Brussel met zijn uitstekende musea.

Kuifje

Verder schrijft Lonely Planet dat eten en drinken in België voor een "smaakexplosie" zorgt, denkende aan 's werelds beste bier, chocolade en friet. De wereldvermaarde reisgids looft opmerkelijk genoeg de "verrassend chique kust", naast ons platteland, en de cultuurschatten die "gaan van middeleeuwse meesters tot Kuifje".

WO I

De gids verwacht tot 2018 een enorme toestroom van bezoekers, door de herdenkingen in het kader van de Eerste Wereldoorlog. "Het land mag dan wel in het verleden over het hoofd gezien zijn als reisbestemming, die herdenking kan dat allemaal veranderen", merkt auteur Tom Hall op. Het beeld van ons land is, naast een monnik die Chimay-trappist keurt, weggelegd voor de Gentse Gras- en Korenlei, maar dan wel vanuit een bijzondere lens. "Lonely Planet's Best in Travel 2014" is de negende editie van de jaarlijkse reisgids.

Brazilië op 1

Brazilië staat op nummer één van de te bezoeken landen, de top drie wordt verder aangevuld met Antarctica en Schotland. Op vier staat Zweden, gevolgd door Malawi, Mexico, Seychellen, België, Macedonië en Maleisië.