Minister Smet gaat luxeverzuim meten

Deze herfstvakantie wordt voor het eerst bijgehouden welke leerlingen gespijbeld hebben om vroeger op vakantie te vertrekken. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) heeft daarvoor een centraal registratiesysteem gelanceerd. Dat zegt de krant Het Laatste Nieuws.

Wie hardnekkig spijbelt, kan zijn schooltoelage verliezen. Tot vorig jaar hield elke school die afwezigheden op haar eigen manier bij, vanaf dit jaar zijn ze allemaal verplicht om afwezigheden van een halve dag aan te geven bij het departement Onderwijs. Het DIMISCUS-systeem registreert alle afwezigheden.

Met dit nieuwe systeem wordt het ‘luxeverzuim’ in kaart gebracht, en kan er opgetreden worden tegen ouders die hun kinderen systematisch vroeger mee op reis nemen. Iedere leerling tussen 6 en 18 die een halve dag afwezig is, krijgt voor die periode een code 'B'. Leerlingen die tijdens een schooljaar 10 halve dagen afwezig zijn, krijgen automatisch een begeleidingstraject via de CLB's.

Van leerlingen die 15 volledige of 30 halve dagen afwezig blijven, vanwege luxeverzuim of hardnekkig spijbelen, wordt automatisch ook de uitbetaling van de schooltoelage bekeken. Smet is niet van plan om het kindergeld in te trekken, zoals topvrouw van het katholiek onderwijs Mieke Van Hecke had voorgesteld.