Geen banenverlies bij Heinz Turnhout

Heinz in Turnhout zal geen onmiddellijke gevolgen ondervinden van het stopzetten van het contract door fastfoodketen McDonald's. Dat melden de vakbonden na een bijzondere ondernemingsraad. Fastfoodketen McDonald's verbreekt na 40 jaar de banden met ketchupfabrikant Heinz. Dat leidde tot ongerustheid in de Heinz-fabriek in Turnhout. Voorlopig zouden er echter geen banen verloren gaan in de Belgische vestiging.

Contract loopt door

De Heinz-fabriek in Turnhout heeft een belangrijke klant aan McDonalds. Zo'n 45 procent van hun productie is bestemd voor de fastfoodketen. De 145 werknemers moeten echter niet meteen vrezen voor hun job.  "De contracten lopen tot eind volgend jaar door", zegt ABVV-secretaris Laura Snyders. "Bovendien blijft men met McDonald's praten om dat contract te verlengen. Verder is Heinz ook onderdeel van de investeringsgroep 3G Capital, die ook Burger King in haar portefeuille heeft. Heinz is er al een van de leveranciers. Misschien biedt dat nog perspectieven." 

Volgens Dirk Verhaegen van het ACV maakt de directie zich sterk dat men in vervangende volumes zal kunnen voorzien en dat daardoor de werkgelegenheid weinig of niet beïnvloed zal worden. "Dat is wat de directie beweert. Men gaat de ondernemingsraad op de hoogte houden en wij zullen zien hoe dat evolueert. We hopen dat men dat kan waarmaken." 

Snyders lijkt voorzichtig tevreden met deze uitkomst. "Uit de eerste berichten leek het om een snelle beëindiging van het contract te gaan, en dat is dus nog niet het geval."

De beslissing van McDonald's heeft te maken met de aanstelling van Bernardo Hees aan het hoofd van Heinz. Hees was tot juni de CEO van Burger King, de grootste concurrent van McDonald’s.