Meer fraude met sms-tickets De Lijn

De Lijn heeft dit jaar al 4.246 pv’s uitgeschreven voor zwartrijders die een vals sms-ticket gebruiken. Die dienst wordt populairder, en daardoor neemt het aantal misbruiken ook toe. Dat staat in de krant De Morgen.

Sinds 2007 kan je een vervoersbewijs van De Lijn kopen door een sms te sturen naar het nummer 4884. Je moet je sms versturen vóór je op de bus of tram stapt. Na enkele seconden krijg je een bevestigingsberichtje, en dat is je ticket.

Maar veel zwartrijders proberen misbruik te maken van het systeem: "Bijna 11 procent van alle niet-betalende klanten die we tegenwoordig betrappen, sms't pas als ze een controleur zien opstappen", aldus Tom Van de Vreken, woordvoerder bij De Lijn. "Daarnaast hebben we dit jaar ook al zeker 513 reizigers betrapt met een vervalst sms-ticket. Vaak gaat het om een exemplaar dat is doorgestuurd."

Als je de sms te laat stuurt, riskeer je een boete van 75 tot 400 euro. Vervalsers moeten 150 tot 500 euro betalen. De Lijn heeft dus dit jaar al minstens voor 356.925 euro aan boetes uitgeschreven aan sms-fraudeurs.