Hevige storm trekt over ons land

Er trekt een zuidwesterstorm over ons land vandaag, met rukwinden tot 100 km per uur in het binnenland, en zelfs 120 km per uur aan de kust. Het regent ook op veel plaatsen.

De brandweerkorpsen hebben hun handen vol met oproepen over stormschade: in Vilvoorde moeten ze vooral omgevallen bomen gaan ruimen, en ook in Antwerpen zijn al tientallen oproepen binnengekomen.

Het stormweer zorgt voor problemen op de baan: op verschillende plaatsen versperren omgewaaide bomen en andere obstakels de weg. Op de E40 van Brussel naar Gent bijvoorbeeld, waren vanochtend twee rijstroken versperd ter hoogte van Affligem, maar de weg is daar intussen vrijgemaakt. In Zemst liggen er omgewaaide elektriciteitspalen op de Molenheidebaan, wat voor verkeershinder zorgt. 

Verschillende steden en gemeenten, zoals Antwerpen en Mechelen houden vandaag uit voorzorg parken en kerkhoven gesloten. Ook het Terkamerenbos in Brussel is niet toegankelijk

Het spoorverkeer verloopt ondanks het stormweer relatief vlot. Dat meldt Infrabel. Maar er zijn lokale vertragingen. Tussen Rogier en Brussel-Luxemburg lagen er nadarhekken op het spoor, waardoor het treinverkeer over één spoor moest. Dat leidde tot vertragingen tot 15 minuten. Daarnaast waren er wat problemen aan overwegen, zoals in Zwijndrecht, Diepenbeek en tussen Lichtervelde en Tielt, wat zorgde voor een vijftal minuten vertraging. In het station van Zottegem werd een trein afgeschaft door tractieproblemen. Het is niet zeker of dat laatste probleem door de storm komt.Tussen Willebroek en Sint-Niklaas zorgde "een boom in de omgeving van de sporen" er dan weer voor dat een trein werd afgeschaft. 

De eerste Eurostartreinen van de dag tussen Brussel en Londen zijn afgeschaft: alle sporen moeten gecontroleerd worden voor er een trein mag rijden. En tot de middag zullen de treinen vertraagd zijn, omdat ze in Groot-Brittannië een snelheidsbeperking hebben van 80km per uur.

Op Brussels Airport zijn voorlopig nog geen problemen gemeld.