We leenden nooit meer voor een huis

Het gemiddelde bedrag van een bouwkrediet is in het derde kwartaal van dit jaar fors gestegen, tot exact 142.682 euro. Dat is het hoogste gemiddelde bedrag ooit voor deze kredieten. Dat meldt bankenfederatie Febelfin dat daarvoor gegevens van haar Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) gebruikte.

Het voorgaande kwartaal kwam dit bedrag nog uit op 138.011 euro, in het derde kwartaal van 2012 op 138.642 euro. Voor de aankoop van een woning leenden kopers in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld ongeveer rond 135.000 euro. Voor aankoop plus renovatie gaat het om ongeveer 156.000 euro, wat een gemiddelde van 142.682 euro oplevert.

In het derde kwartaal werden 46.000 hypothecaire kredieten afgesloten voor een totaalbedrag van ongeveer vijf miljard euro. Het aantal afgesloten kredieten ligt wel negen procent lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er waren vooral minder renovatiekredieten. Wat opvalt is dat de vraag naar kredieten veel minder gedaald is, met 1,56 procent. De vraag naar krediet daalde dus veel minder dan wat de banken effectief toekenden.

De bankenfederatie vreest wel dat de onzekerheid over de woonbonus, minstens voor komend jaar, zou kunnen leiden tot een dalende woningverkoop, in afwachting van meer duidelijkheid. De woonbonus - het fiscale voordeel door het inbrengen van de lening op de belastingaangifte - wordt na de staatshervorming namelijk regionale materie en er is nog altijd onduidelijkheid over het voortbestaan van de woonbonus.