Volvo schrapt 2000 banen, niet in Gent

De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo, met een fabriek in Gent, gaat 2.000 banen schrappen, nadat investeringen in nieuwe voertuigen en een stijgende Zweedse kroon voor een verrassende daling van de operationele winst zorgden in het derde kwartaal van dit jaar. Dat heeft Volvo Trucks bekendgemaakt.

De vrachtwagenbouwer zag de winst voor interest en belasting met 18 procent afnemen in het derde kwartaal, tot 2,4 miljard kronen (270 miljoen euro). Analisten hadden gerekend op een winst van 3,15 miljard kronen (360 miljoen kronen).

Het banenverlies maakt deel uit van een eerder aangekondigde besparingsstrategie. "We nemen momenteel beslissingen en actie aan een hoog tempo om de competitiviteit en winstgevendheid van de groep te verbeteren", aldus CEO Olof Persson. Het banenverlies zou minder dan 2 procent van het totale personeelsbestand van de groep vertegenwoordigen. De woordvoerster van Volvo Trucks in Gent wil geen commentaar kwijt op de aankondiging, maar benadrukt wel dat het banenverlies er komt op "het niveau van de groep", die eind 2012 wereldwijd 98.700 werknemers telt. "Trucks is slechts een onderdeel van de groep, die verder onder meer ook bouwmachines en bussen maakt", aldus de woordvoerster. Volvo Trucks stelt in Gent circa 2.500 tewerk.