“Windmolens geven olifanten stress”

Electrawinds wil drie windturbines bouwen naast het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in Ham en Balen. Maar de bewoners van die gemeenten vrezen dat het geluid van de windmolens de olifanten en giraffen van de Olmense Zoo stress zal bezorgen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Tijdens de infovergadering die Electrawinds organiseerde uitte een honderdtal buurtbewoners veel tegenstand. Eén molen moet in Ham komen, twee in Balen. In de provincies Antwerpen en Limburg werd ook een milieuvergunningsaanvraag ingediend. De buurtbewoners dienden zo'n 300 bezwaarschriften in. Enkele buurtbewoners denken dat de dieren in de Olmense Zoo het slachtoffer worden van geluidshinder. "Op minder dan 250 meter van de dierentuin komt een turbine. Olifanten en giraffen zijn sowieso erg stressgevoelige dieren", zegt een buurtbewoner. "Volgens een studie van de Cornell University in de VS heeft het infrageluid van de turbines een enorm effect op savannedieren. Olifanten communiceren via infrageluid met elkaar. Als hun communicatie voortdurend wordt verstoord, kan dat leiden tot onvoorspelbaar gedrag."

Volgens Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg klinkt het absurd, maar de ongerustheid van de Balenaars blijkt niet ongegrond. Op het internet staan meerdere artikels over onderzoeken naar de invloed op de olifant van erg lage, voor de mens onhoorbare, tonen die windturbines verspreiden. Olifanten zouden zelfs over een afstand van 10 kilometer dit geluid opvangen. De gemeentebesturen van Ham en Balen geven pas een gunstig advies voor een milieuvergunning geven wanneer het draagvlak voor de windmolens voldoende groot is.