162 Afghanen vrijgelaten

De 162 Afghaanse sans-papiers die dinsdag opgepakt werden bij een betoging in de Wetstraat voor het kabinet van premier Elio Di Rupo, zijn allemaal vrijgelaten.

De opgepakte mensen zonder verblijfspapieren werden dinsdagavond ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken, die 24 uur de tijd had om te beslissen wat er met de uitgeprocedeerde Afghanen moest gebeuren. Vreemdelingenzaken besliste de Afghanen niet op te sluiten met het oog op hun repatriëring. "We hebben een iets tolerantere houding ten aanzien van uitgeprocedeerde asielzoekers die een eerste bevel hebben gekregen om het land te verlaten", legt Dominique Ernould van de Dienst Vreemdelingenzaken, uit.

De woordvoerster laat verder weten dat de gesloten centra vol zitten en dat Vreemdelingenzaken uit veiligheidsoverwegingen vermijdt om te veel mensen met dezelfde nationaliteit bijeen te zetten. "Een aantal andere Afghaanse sans-papiers, die opgepakt werden bij een eerdere betoging, zit wel in gesloten centra in afwachting van hun repatriëring", voegt ze er nog aan toe.