Gemeenten verhogen belastingen

Negentien Vlaamse gemeenten hebben hun belastingen dit jaar verhoogd. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is dat het topje van de ijsberg en volgen er in 2014 nog veel meer belastingverhogingen. De organisatie vreest ook voor 15.000 lokale jobs. Dat schrijft De Morgen donderdag.

Begrotingstekort

 

Het begrotingstekort van de Belgische gemeenten werd geschat op 260 miljoen euro, maar dat blijkt op te lopen tot meer dan het dubbele: 546 miljoen euro. Hoe groot het aandeel van Vlaanderen daarin is, is nog niet uitgemaakt. De Vlaamse regering houdt namelijk vol dat de Vlaamse steden en gemeenten helemaal geen tekort hebben. Maar de malaise laat zich ook hier duidelijk voelen, schrijft De Morgen.

Voor tientallen besturen is een belastingverhoging stilaan de enige optie. Een grote stad als Gent verhoogt enkele "kleinere" belastingen en is daarin lang niet alleen. Negentien gemeenten hebben dit jaar zelfs hun veel ingrijpendere aanvullende personenbelasting of hun opcentiemen op onroerende voorheffing verhoogd.

In 2014 nog meer belastingsverhogingen

Dat goed twintig gemeenten dit jaar al hebben ingrepen, is volgens Luc Martens, voorzitter van de VVSG, een zeer duidelijk voorteken. "Tijdens het eerste jaar na de gemeenteraadsverkiezingen wordt gepland en worden keuzes gemaakt. Pas daarna wordt echt tussengekomen." De VVSG vreest daarom voor het ergste in 2014. Een schatting wil de koepelorganisatie niet geven omdat zulke aankondigingen hypergevoelig liggen. Maar tussen de lijnen valt te horen dat tot de helft van de Vlaamse gemeenten een belastingverhoging zou kunnen doorvoeren.