5.000 agenten betogen in Brussel

Bijna 5.000 politieagenten betogen deze namiddag in de buurt van de Brusselse Wetstraat tegen het toenemende geweld op de politie. Er zijn veel meer betogers dan verwacht, maar voorlopig is er nog geen hinder op de kleine ring.
De actie is georganiseerd door de politievakbonden. Ze willen ministers van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) waarschuwen. "Indien we geen gehoor krijgen, zullen we overgaan tot hardere legitieme acties", luidt het bij de betogers.
Minister Milquet zou na het geweld op de agenten in de Meulenbergwijk in Houthalen beloofd hebben om een circulaire en een vademecum op te stellen: documenten die duidelijk beschrijven wat de wettelijke verplichtingen van elke betrokkene zijn in het geval van geweld.
De vakbonden geven haar zes weken om beide documenten op te stellen. Ze hebben al een nationale stakingsaanzegging ingediend vanaf 29 november. De regering heeft tot die tijd om onderhandelingen op te starten. De aanzegging loopt tot 2 januari 2014, “met de bijbehorende gevolgen op het einde van het jaar”, zeggen de actievoerders.
Verschillende politici komen hun steun betuigen aan de politiemensen, onder andere ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).