Legt Waalse gemeente TGV stil?

De burgemeester van Hannuit, Hervé Jamar, dreigt ermee om de elektriciteitsvoorziening voor de TGV-lijn Leuven-Luik-Keulen stil te leggen.

Reden van het dreigement is een aanslepend geschil tussen drie Waalse gemeenten en Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit. Samen met de gemeenten Braives en Villers-le-Bouillet heeft Hannut Elia Asset voor de correctionele rechtbank van Hoei gesleept. Het geschil draait rond een ondergrondse hoogspanningslijn die de nucleaire centrale van Tihange verbindt met Avernas.Die lijn is erg belangrijk, want ze voedt de elektriciteit voor de TGV-lijn Leuven-Luik-Keulen.

De Raad van State annuleerde in 2009 de vergunning die in 2001 werd verleend voor de bouw van die lijn. De Raad van State verweet het Waals Gewest dat het de bouwvergunning voor de lijn had verleend zonder rekening te houden met het sectorplan. Intussen is die lijn Tihange-Avernas nog steeds niet geregulariseerd. Het dossier blijkt al een tiental jaren de lokale politiek te besmeuren. Jamar richt zich nu rechtstreeks tot Elia en beschuldigt de beheerder ervan het dossier te vertragen. De drie gemeenten willen dat Elia veroordeeld wordt.