Bracke vindt Vlaamse leeuw "een vod"

N-VA-kamerlid Siegfried Bracke blijkt niet de radicaalste Vlaams-nationalist is, blijkt uit een interview in Veto, het blad van de studenten in Leuven. In een dubbelinterview met Groen-voorzitter Wouter Van Besien noemt hij de Vlaamse leeuwenvlag “een vod.”

“Ik voel mij niet beter als een paar gasten met een Vlaamse leeuw wapperen bij het wielrennen”, liet Bracke optekenen. “Ooit is één van die vodden tussen een wiel terecht gekomen, wat eraan zat te komen. Mannekes, ik ben een sociaal-economisch nationalist: mij maakt het niet uit of je met een Belgische of Vlaamse vlag zwaait.”

Bracke reageert daarmee op een vraag over het Belgisch gevoel, dat aangewakkerd wordt door het succes van De Rode Duivels en bijvoorbeeld Stromae in het buitenland. “Stromae en Kompany zijn geweldig, omdat ze mensen laten inzien dat Vlamingen niet alleen Wouter of Siegfried heten. Ze kunnen ook Romelu heten en zwart zijn met krulhaar. Fantastisch, maar ik distilleer er geen politieke concepten uit zoals Kristof Calvo. Niets voor of tegen België, maar ons systeem moet efficiënt zijn. Daarom ben ik een nationalist.”

Nationalist of niet, Bracke haalt zich wel de woede op de hals van de Vlaamse Volksbeweging. “Ik vind het bijzonder jammer dat een vooraanstaand N-VA-politicus zulke woorden in de mond neemt”, zegt Jo Van Bever.