Procedurefout kost België €75.000.000

Het hof van beroep in Brussel heeft een fraudezaak tegen prins Henri de Croÿ-Solre onontvankelijk verklaard wegens een procedurefout. Daardoor loopt de Belgische staat een schadevergoeding van zowat 75 miljoen euro mis.

Hoofdbeklaagde Prins Henri de Croÿ-Solre is een telg uit een middeleeuwse adellijke familie. Hij zou betrokken geweest zijn bij grootschalige kasgeldfraude in de jaren negentig. De prins had aandeelhouders overtuigd om hun aandelen te verkopen aan zijn bedrijven, zo staat in het onderzoek. Die bedrijven werden niet geleid door de prins, maar door een 'stroman'.

De rechtbank baseerde de vrijspraak op een onregelmatigheid bij één enkel verhoor van een beschuldigde in Frankrijk. Daardoor is de procedure volledig onontvankelijk verklaard. De prins was in eerste aanleg nochtans veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel. Vier andere beklaagden kregen toen straffen met uitstel.

De vrijspraak roept meteen politiek reacties op. Voor Groen en Ecolo duidt dit voor de zoveelste maal op de ondoeltreffendheid van het antifraudebeleid van de regering. Doordat miljardenfraudeurs ermee weg komen, liggen de belastingen veel te hoog voor iedereen", reageert Groen-Kamerlid Meyrem Almaci op de uitspraak.