Arrestant rellen Meulenberg vrij

De jongen van 19, die de aanleiding was voor de rellen in de Houthalense wijk Meulenberg is vorige week vrijdag vrijgelaten. Dat heeft onze redactie vernomen. De onderzoeksrechter in Hasselt besliste dat, nadat de advocaat van de jongen beroep had aangetekend tegen zijn veroordeling bij verstek. De burgemeester van Houthalen-Helchteren reageert verbolgen.

De jongen werd op 11 oktober gearresteerd, wat de zware rellen in Meulenberg veroorzaakte. Hij was eerder bij verstek veroordeeld tot een celstraf. Tot tweemaal toe werd hij per brief opgeroepen om zich in de gevangenis te melden, wat hij niet deed. De politie ging hem daarom arresteren, wat tot het hevig verzet leidde van zijn familie en vrienden.

De jongen is vorige week vrijdag al vrijgelaten, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Hij is vrijgelaten onder voorwaarden, maar moet zich op vier november wel opnieuw verantwoorden voor de rechter. Opmerkelijk is dat enkele van zijn familieleden wel nog in de cel zitten, omwille van weerspannigheid tegen de politie.

De burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, snapt er niets van. "Dit maakt het ongeloofwaardig voor de bevolking en de politie". Yzermans wil dat de wet wordt aangepast, "want het is ongelooflijk dat net die jongen nu gewoon thuis is."

Bekijk ook: