Marleen Temmerman redt baby in vliegtuig

Gynaecologe Marleen Temmerman heeft met succes een baby kunnen reanimeren op een vlucht van India naar België. Het meisje van vier maanden kreeg een hartstilstand en was klinisch dood. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

“Een Afrikaanse vrouw zat met een baby op haar schoot, die niet meer bewoog en ademde”, vertelt Temmerman. Samen met een Indiase collega reanimeerde ze het kind. “We gaven haar zuurstof en voerden een hartmassage uit. Gelukkig waren er zuurstofmaskers, baxters, infusen en medicijnen aan boord. Na tien minuten kwam de baby erdoor.” Het meisje had een geboren hartafwijking, en was daarvoor net geopereerd in India.

Temmerman, die momenteel werkt bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève, adviseerde de kapitein van het vliegtuig om door te vliegen naar Brussel. Maar de verzekeraar van de vliegtuigmaatschappij eiste een tussenlanding in de dichtstbijzijnde luchthaven in Iran. Daar moesten moeder en kind het vliegtuig verlaten.

Het was al de tiende keer dat Marleen Temmerman als dokter moest ingrijpen op een vliegtuig. Zo begeleidde ze al een bevalling. Eén keer kon haar hulp niet baten, een man overleed aan een hartstilstand op een vlucht naar New York.