Afscheid van Wilfried Martens

Ons land neemt vandaag afscheid van Wilfried Martens. De oud-premier krijgt in de Sint-Baafskathedraal in Gent een staatsbegrafenis. De plechtigheid start om 11u. Er worden zo’n 750 genodigden verwacht, onder wie heel wat nationale en internationale politici. Zo zal de Duitse bondskanselier Merkel even het woord nemen.

Naast Merkel zullen ook Europees Commissievoorzitter Barroso, Europees president Van Rompuy, premier Di Rupo, CD&V-voorzitter Wouter Beke en oud-premiers Jean-Luc Dehaene en Yves Leterme de aanwezigen toespreken. Zij worden ingeleid door Senaatsvoorzitter Sabine De Bethune. Daarnaast zullen er ook staatshoofden en regeringsleiders uit verschillende Europese landen, zoals uit Luxemburg, Letland, Hongarije en Roemenië, aanwezig zijn.

Op het plein voor de Sint-Baafskathedraal staat een groot scherm, waarop iedereen de plechtigheid kan volgen. De politie vraagt om voor 10 uur aanwezig te zijn, want daarna arriveren de hoge gasten. Op en rond het plein gelden er zeer strenge veiligheidsregels. Elk staatshoofd heeft ook zijn eigen veiligheidsmensen mee.

Wilfried Martens overleed vorige week woensdag, op 9 oktober. Hij werd 77. Vanaf 1979 was hij bijna dertien jaar lang onafgebroken premier van België. Tot aan zijn dood was hij ook voorzitter van de Europese Volkspartij.

Bekijk ook: