Jejoen Bontinck herenigd met vader

Syriëstrijder Jejoen Bontinck is in Nederland herenigd met zijn vader Dimitri. "Als moslim vond ik het mijn plicht om de broeders in Syrië te gaan helpen. Mijn lidmaatschap bij Sharia4Belgium heeft daar geen rol in gespeeld. Wie de gruwel van president Bashar ziet, kan niet onverschillig blijven", verklaart Jejoen zijn motieven in een voorpublicatie van een interview met Het Laatste Nieuws.

Chauffeur

Jejoen geeft aan in Syrië "maandenlang" als chauffeur in een ziekenhuis te hebben gewerkt, "of wat voor een ziekenhuis moest doorgaan. De dokters waren er nog slechter opgeleid dan een beginnend student geneeskunde bij ons." Hij ontkent de strijder te zijn die op een YouTube-filmpje in het Antwerps dialect te horen was. "Dat is onmogelijk. Ik heb in acht maanden Syrië geen Belg ontmoet", wordt Jejoen geciteerd.

Radicale moslim

"Ik blijf ook in Antwerpen leven volgens de heilige traditie van de profeet. Naar Westerse normen ben ik dan een radicale moslim. Dat moet dan maar", aldus de 18-jarige die op 22 februari van dit jaar vertrok naar Syrië. Over een terugkeer naar België staat niets in de voorpublicatie. In ons land zal Jejoen Bontinck uitleg moeten geven aan de onderzoeksrechter en de speurders van de federale politie.

Bekijk ook: