"Jejoen is maandag terug in België"

Jejoen Bontinck, de jonge Belg die in Syrië is gaan strijden, zou volgende week maandag terug in ons land zijn. Dat staat in Gazet van Antwerpen, die sprak met de vader Dimitri Bontinck. Hij is momenteel op weg naar Syrië om zijn zoon op te halen.

Volgens vader Bontinck is Jejoen nog steeds in Syrië, maar zit hij wel in een veilige zone en is hij in goede gezondheid. “Ik ga hem nu terughalen met behulp van Franse en Nederlandse privéorganisaties. Ik zit al in het buitenland. Mijn derde missie is begonnen. Die zou maximaal drie dagen mogen duren", zo zegt Bontinck in de krant.

De vraag is nu wat er met Jejoen zal gebeuren als hij effectief terug in ons land is. De onderzoeksrechter zal beslissen of hij voorgeleid wordt of niet. Alle andere teruggekeerde Syriëstrijders zitten namelijk in de cel. Sommige omdat ze verdacht worden van criminele feiten te hebben gepleegd in Syrië, andere omdat ze contact hadden met Sharia4Belgium. “Als ik slaag in mijn missie, dan stappen we eerst naar onze advocaat en daarna naar de politiediensten”, zegt Dimitri Bontinck.

Jejoen vertrok op 22 februari naar Syrië. In maart kwam het verhaal naar buiten, nadat hij contact had met zijn ouders. Hij liet weten dat hij zo snel mogelijk wou terugkeren, maar niet mocht van de organisatie. Vader Bontinck ondernam al twee missies om zijn zoon terug te halen.