Generisch medicijn levert pak geld op

Het Socialistische Ziekenfonds wil apothekers in alle gevallen verplichten om het goedkoopste geneesmiddel te verkopen. Zo kunnen we 120 miljoen besparen. Dat schrijft De Tijd.

Nu moeten apothekers al een generisch geneesmiddel verkopen bij een voorschrift voor antibiotica en schimmelwerende middelen tegen een acute aandoening. Dat moeten ze ook doen wanneer de dokter enkel de stofnaam en niet de merknaam op het voorschrift vermeldt. Zo bespaarden de ziekenfondsen al 10 miljoen euro.

Maar het Socialistische Ziekenfonds wil die maatregel uitbreiden. Voor één op de vier geneesmiddelen bestaat al een goedkoper, generisch alternatief. Dat is drie keer meer dan tien jaar geleden. Het Socialistische Ziekenfonds wil dat artsen altijd op stofnaam voorschrijven, ook bij het begin van een chronische aandoening. Nu schrijven de artsen nog te vaak de merknaam op het voorschrift, waardoor de apothekers de duurdere middelen verkopen. Als de arts enkel de stofnaam vermeldt, moet de apotheker de goedkopere, generische medicijnen meegeven. Ook bij niet-acute aandoeningen, vraagt het Socialistisch Ziekenfonds nu.

“Op die manier kunnen we geld opzijzetten om dure nieuwe kanker- of geneesmiddelen tegen zeldzame ziektes terug te betalen”, zegt topman Paul Callewaert. Pharma.be en Febelgen, die de belangen van de farmaceutische sector verdedigen, reageren met gemengde gevoelens. Volgens hen moet de arts en niet de apotheker beslissen welk geneesmiddel de patiënt meekrijgt. “We vrezen immers dat de apothekers of de groothandelaars de farmabedrijven tegen elkaar zullen uitspelen om kortingen te bekomen”, zegt Joris Van Assche van Febelgen.