Stand van het land: "Vertrouwen terug"

“Ja, het vertrouwen is terug”. Dat zei Elio Di Rupo vanmiddag in zijn regeerverklaring. Hij deed een oproep naar de deelstaten om de krachten te bundelen, en benadrukte dat een nieuwe staatshervorming niet aan de orde is.

De stand van het land, of ‘state of the union’ vindt traditioneel gezien plaats op de tweede dinsdag van oktober. Vorig jaar zorgden de verkiezingen voor vertragingen, dit jaar kwam het door het begrotingswerk. De premier wilde in zijn verklaring vooral het verzette werk van zijn regering in de verf zetten. “Op twee jaar tijd (…) is ons land grondig veranderd”. Hij had het ook over “het herwonnen vertrouwen” waarmee België “weer vooruit gaat”.

Maar we zijn er nog niet, beseft Di Rupo. Hij riep daarom iedereen op om de krachten te bundelen. “Samen, federale staat, gewesten, gemeenschappen, burgers en bedrijven, zijn we tot grote dingen in staat", klonk het. "In Wallonië, Brussel en Vlaanderen zijn de talenten ontelbaar, de verwezenlijkingen vermenigvuldigen zich."

Hij liet ten slotte ook verstaan dat hij niet staat te springen voor een nieuwe staatshervorming na 2014, zoals voorgesteld door N-VA. Want de gemeenschappen en gewesten zullen heel wat tijd nodig hebben om "een dergelijke fundamentele verandering”, die de zesde staatshervorming al is, door te voeren. "De vijf jaar van de komende legislatuur zullen niet te veel zijn om zich aan te passen aan dat nieuwe institutionele kader", aldus nog de premier, die nadien richting Senaat trok om ook daar zijn regeerverklaring voor te lezen.