Dit is de toekomst van borstreconstructie

Telefacts liep het afgelopen jaar mee in het operatiekwartier van het Gentse UZ met chirurg Filip Stillaert. In Gent gebruiken ze voor borstreconstructies bij een groep patiënten een compleet nieuwe techniek: lipofilling. De reportage is vanavond te zien in Telefacts.

Met vet uit de billen van de patiënten worden borsten opgebouwd die natuurlijk voelen én meegroeien met het lichaam. “Een Rolls Royce-techniek”, noemt dokter Stillaert het.

Telefacts volgde enkele patiënten. Nancy draagt het BRCA-borstkankergen en beseft dat ze vroeg of laat de ziekte zal krijgen. “Je gaat het krijgen, maar ze weten niet wanneer. Het was een schok toen ik dat nieuws hoorde”. Nancy liet haar borsten preventief amputeren, net zoals Angelina Jolie dat liet doen. “Ik nam de beslissing voor mijn kinderen.”, vertelt Nancy.

Bij Claudine werd een tumor ontdekt. “Met één borst wilde ik niet door het leven gaan. Ik wilde me opnieuw mooi kunnen kleden, en niet nagekeken worden.”

De eerste resultaten zijn uiterst hoopgevend. In het UZ lopen momenteel testen om een vetbank aan te kunnen leggen. Zo moeten de reconstructies in de toekomst nog vlotter verlopen. Op termijn kunnen patiënten dan zelfs in de dagkliniek binnenkomen om hun borsten te laten ‘bijvullen’ via een injectie met lichaamseigen vet. Zonder dat er een invasieve operatie komt bij kijken.

Hoe werkt de nieuwe techniek? Wat is het verschil met de klassieke borstreconstructie? Hoe tevreden zijn de vrouwen met het resultaat? Telefacts geeft het antwoord op uw vragen.