Onkelinx lanceert plan tegen aids

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx lanceert morgen een federaal plan tegen aids. Dat zal een vijftigtal actiepunten bevatten, waarbij het vooral de bedoeling is af te stappen van de politiek correcte benadering, maar daarentegen "de ziekte recht in de ogen te kijken", zo schrijven Le Soir en Sudpresse.

Bij de vaststellingen die in het plan naar voren worden geschoven, staat onder meer dat één patiënt op twee Belgisch is, dat de overdracht van de ziekte bij mannelijke homoseksuelen fors toeneemt en dat er een grote groep zieken afkomstig is uit Sub-Saharisch Afrika.

Eén van de geplande maatregelen is het opvoeren van de opsporing van de ziekte. Dat zal niet uitsluitend in de medische sfeer hoeven te gebeuren. Bedoeling is de straat op te trekken, bijvoorbeeld in het uitgaansmilieu. Het plan heeft ook meer aandacht voor oplossingen op maat van de patiënt. Er zou naar meer dan alleen het aantal immuuncellen in het bloed van de patiënt gekeken worden om een behandeling toe te kennen. Ook is sprake van campagnes die aangepast zijn aan verschillende risicogroepen.