Wilfried Martens: 13 jaar lang premier

Wilfried Martens stond sinds 1979 aan het hoofd van negen regeringen. De eerste leidde hij in 1979, de laatste in 1992. Daarna bouwde hij een succesvolle carrière uit bij de Europese Volkspartij (EVP).

Wilfried Martens werd geboren op 19 april 1936, in het Oost-Vlaamse Sleidinge. In 1965, 29 jaar later, wordt hij lid van de jongerenafdeling van de christendemocratische partij, dat toen nog de CVP heette. In 1969 is hij al de voorzitter van de CVP-jongeren, om het drie jaar later al te schoppen tot nationaal voorzitter.

Na de verkiezingen van 1979 kan Martens voor het eerst de eed afleggen als eerste minister van België. Hij zal dat uiteindelijk negen keer doen. Dertien jaar lang is hij bijna onafgebroken premier, tot hij in 1992 de deur van Wetstraat definitief achter zich dicht trekt. Die laatste regering is een overgangsregering, tot partijgenoot Jean-Luc Dehaene het roer van hem overneemt.

 Europese carrière

Martens krijgt tot zijn eigen verbazing geen ministerportefeuille meer, maar wordt wel benoemd tot minister van Staat. Hij stort zich vanaf dan volledig op de Europese politiek en wordt in 1994 verkozen tot Europees parlementslid. Hij wordt meteen de voorzitter van de Europese Volkspartij.

Als Martens in 1999 het Europees Parlement verlaat, is hij erin geslaagd om van de fractie de grootste van het halfrond te maken. Dinsdag nog kondigde hij zijn afscheid aan als voorzitter. De bedoeling was dat hij zou doorgaan tot aan de Europese verkiezingen van volgend jaar, maar zijn gezondheid liet dat niet toe.

5 kinderen, 3 keer getrouwd

De laatste jaren van zijn leven was er ook heel wat aandacht voor het privéleven van Martens. In september 2008 trad hij in het huwelijk met CD&V-politica Miet Smet.

Martens was al twee keer eerder getrouwd. Met zijn eerste vrouw heeft hij twee kinderen, met zijn tweede drie.