Belg Englert wint Nobelprijs

De Belg François Englert heeft vanmiddag in Zweden de Nobelprijs voor de Fysica gekregen. Hij was een van de topfavorieten. Hij krijgt de prijs samen met zijn Britse collega Peter Higgs.

Englert lag met zijn collega Robert Brout, die in 2011 overleed, mee aan de basis van de ontdekking van het zogenaamde ‘god-deeltje’. Dat deeltje verklaart waarom alle deeltjes in het universum een massa hebben. Zonder dat deeltje kan niets in het heelal bestaan. Het was laatste puzzelstukje dat nog ontbrak in de fysica. Later kreeg het deeltje de naam Higgs-boson deeltje. In 2012 werd de theorie bevestigd door de ontdekking in het CERN van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het bewuste Higgs-boson is.

Vorig jaar werd Englert al als favoriet genoemd, maar volgens sommigen was het toen nog te vroeg. De Nobelprijs Fysica is de hoogste onderscheiding voor een natuurkundige en is omgerekend ongeveer 920.000 euro waard.

 

Englert is de tiende Belg die een Nobelprijs wint, maar het is de eerste keer dat een Belg die prijs voor Fysica krijgt.