Giel mag voorlopig niet naar India

Giel, de 15-jarige jongen die in India een opleiding tot monnik wil volgen, mag niet naar India vertrekken. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist. “Het blijft zeer de vraag of de minderjarige in staat is om de gevolgen van zijn beslissing realistisch in te schatten", stelde de jeugdkamer van het hof.

Volgens het hof zijn er voldoende aanwijzingen dat een dringende bescherming van Giel noodzakelijk is. De jongen zal thuis dertig dagen lang opgevolgd worden door een observatie- en oriënteringscentrum in Eeklo.

Het verhaal van Giel zorgde voor heel wat commotie de voorbije weken. Nadat het VTM-programma Telefacts zijn verhaal naar buiten bracht, raakte het parket gealarmeerd. De politie ging langs bij het huis van Giel om te kijken of hij wel vrijwillig wou vertrekken. Meteen daarna moest hij voor de jeugdrechter verschijnen. Die besliste in eerste instantie dat hij mocht vertrekken, maar het parket ging in beroep en hield zo zijn vertrek tegen. Het hof van beroep besliste dat er eerst verder onderzoek nodig was naar de precieze leefomstandigheden van Giel. 

Bekijk hierboven een fragment uit de Telefacts-reportage.