N-VA naar rechter tegen regering

De N-VA stapt naar het Grondwettelijk Hof om de belastingverhoging op de liquidatiebonus aan te vechten. Dat kondigde N-VA-Kamerlid Steven Vandeput zaterdag aan op de studiedag van de partij over fiscaliteit en begroting.

Kleine zelfstandigen en ondernemers zoals slagers, bakkers en elektriciens zorgen voor hun pensioen door een deel van hun winst - waarop ze belastingen betalen - op te sparen in een vennootschap. Wanneer men de vennootschap stop zet, wordt men daarop belast. Wat overblijft is het aanvullend pensioen. Dat is noodzakelijk, want zelfstandigen genieten niet van dezelfde pensioenvoordelen als werknemers, benadrukt N-VA.

De regering Di Rupo heeft dat belastingtarief van 10 naar 25 procent gebracht. Eerder deze week verzond de N-VA al een brief naar 30.000 ondernemers om die tariefverhoging aan te klagen. "Dit is een regelrechte aanslag van de regering Di Rupo op de kleine zelfstandigen en de ondernemers. Hun pensioen wordt met een kwart afgeroomd. Mensen die jarenlang gewerkt hebben om een pensioen bijeen te sparen, moeten nu plots 15% meer inleveren", vond Vandeput.