Staking na agressie gevangenis St-Gillis

In de gevangenis van Sint-Gillis is vanmorgen een staking uitgebroken. Zowat 90 procent van de personeelsleden heeft het werk neergelegd. De staking is een reactie op een geval van agressie en zou tot 22 uur duren. De vakbonden en de regionale directie zitten samen om de situatie te bespreken.

Gisteravond werden twee cipiers aangevallen door een gedetineerde toen ze hem fouilleerden. Daarbij werden drugs aangetroffen. De twee werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Een cipier is gewond aan de knie, zijn collega aan de rug. "Al meer dan een jaar klagen we het veiligheidsprobleem in de gevangenis van Sint-Gillis aan", aldus een vakbondsman. "Eens te meer werden cipiers aangevallen. Ditmaal kunnen we het niet langer tolereren".

"Er is erg veel niet gevormd personeel. Vandaag zijn 60 à 70 cipiers nog in stage. Het tekort is zo groot dat men mensen direct op de vloer zet en niet op vorming stuurt of parallel laat meedraaien,” aldus de afgevaardigde. De vakbonden vragen een beperking van de instroom van nieuwe cipiers, een voorafgaande vorming en een voldoende aantal cipiers om hen in veiligheid te laten werken.