Aantal starters daalt zorgwekkend

Het aantal starters in Vlaanderen is dit jaar met bijna 10 procent gedaald. Een zorgwekkende evolutie, omdat tegelijk ook meer dan 3.500 bedrijven in onze regio failliet gingen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd.

De cijfers komen van handelsinformatiebureau Graydon, op vraag van ondernemersorganisatie Unizo. In totaal werden tot eind juli 22.129 starters geteld in Vlaanderen, of liefst 9,3 procent minder dan een jaar voordien. De scherpste terugval doet zich voor in West-Vlaanderen en Limburg. Antwerpen en Oost-Vlaanderen houden beter stand. Net als Vlaanderen kennen ook Brussel (-2,73%) en Wallonië (-4,36%) een daling, maar die is veel minder uitgesproken. Aan het huidige tempo dreigt het aantal starters dit jaar terug te vallen tot op het niveau van 2009.

Bovendien kampt Vlaanderen niet alleen met minder starters. Ook het aantal faillissementen staat met 3.533 na zeven maanden op een recordpeil. Als reden voor de scherpere terugval wijst men bij Unizo naar de economische crisis. Topman Karel Van Eetvelt pleit nogmaals voor een verdere loonlastenverlaging en een beter ondernemingsklimaat. In één adem pleit Unizo ook voor een hogere investeringsaftrek (15%) voor eenmanszaken en een lagere vennootschapsbelasting (20%) voor kmo's.