Regering zet mes in opzegvergoeding

De regering-Di Rupo heeft het mes gezet in de gouden parachutes voor toplui van overheidsbedrijven. De nieuwe CEO's van de NMBS, Infrabel, Belgocontrol, de Nationale Loterij en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) moeten het doen met een vertrekpremie van 200.000 euro bruto, gelijk aan 1 jaar van het vaste gedeelte van het loon. Dat schrijft De Tijd.

De beslissing over de beperking van vertrekpremies werd nog voor het zomerreces genomen. Nu heeft minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) het wettelijk kader ervoor geregeld. Naast een beperking tot 200.000 euro is er ook afgesproken dat de vergoeding verminderd of zelfs helemaal onbestaande wordt voor wie overstapt naar een andere topfunctie in een overheidsbedrijf of als ambtenaar gaat werken. Dat komt omdat het loon van die nieuwe functie van de vergoeding afgetrokken zal worden.

Bovendien zullen vrijwillige vertrekkers geen opzegvergoeding meer kunnen opstrijken. De nieuwe CEO’s zullen ook allemaal een contract van bepaalde duur krijgen, voor de periode van hun mandaat. Zo zullen er geen vergoedingen meer uitbetaald moeten worden wanneer de mandaten ten einde lopen.