Vlaming is energiezuiniger

Negen op de tien Vlamingen vinden energiebesparing belangrijk. Dat cijfer ligt op hetzelfde niveau als in 2011, maar in die twee jaar zijn we wel energiezuiniger geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Energieagentschap en staat in De Zondag.

Volgens het onderzoek hebben de Vlamingen het gevoel dat hun energieverbruik is gedaald. Zeven op de tien omschrijven zichzelf als zeer zuinig qua energieverbruik. De cijfers over de maatregelen die mensen daarvoor nemen, lijken dat te bevestigen. Tachtig procent van de woningen beschikt over dak- en/of zoldervloerisolatie. 45 procent heeft muurisolatie, 31 procent vloerisolatie en 15 procent kelderisolatie.

De meeste woningen beschikken over gewoon dubbel glas, en 24 procent over hoogrendementsglas. Het aantal woningen dat met aardgas wordt verwarmd, blijft toenmen: van 61 procent in 2011 naar 69 procent vandaag

In 2013 heeft 48 procent van de woningen een geïsoleerd dak, dubbel glas en een zuinige cv-ketel. De komende vijf jaar wil de Vlaming vooral investeren in een energiezuinige verwarmingsketel, dakisolatie en hoogrendementsglas.