September zelden zo druk op de weg

We stonden zelden zo veel in de file in september, als dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van onder meer Touring en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. In totaal zitten we deze maand al aan ruim 7.100 kilometer file, dat is zo’n 1.400 kilometer meer dan in september vorig jaar. Oorzaak is de vele regen en het rijgedrag van de chauffeurs, waardoor er ook veel ongevallen waren.

“Traditiegetrouw is september een triestige topper als het op ongevallen aankomt”, klinkt het bij mobiliteitsvereniging Touring. “De voorbije weken zagen we meerdere stevige botsingen met vrachtwagens. Zeker 20 chauffeurs kwamen om, net als 12 motards. Dat is een zware tol”.

De ongevallen worden voor een deel mee veroorzaakt door de vele regenbuien. “Maar veel bestuurders zijn ook onachtzaam”, zo vindt Touring. “Twee rustige zomermaanden maken gevaarlijke autobestuurders van ons”.

Toch moet het ergste nog komen, waarschuwen specialisten. Ieder jaar vallen in oktober en november gemiddeld 130 doden en zo’n 8.000 gewonden op onze wegen. Die twee maanden zijn verantwoordelijk voor een vijfde van alle doden en gewonden in het verkeer.