Uitstel voor Afghaanse Navid

De uitgeprocedeerde Navid Sharifi (21) zal zaterdag niet op het vliegtuig naar Kaboel stappen zoals aanvankelijk was voorzien. Dat heeft de advocaat van de jongeman deze namiddag bevestigd. Intussen werd ook al een nieuwe asielaanvraag ingediend.

Navid Sharifi uit Waregem heeft nog altijd geen duidelijkheid over zijn toekomst. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen besliste gisteren dat de loodgieter uitgewezen wordt naar Afghanistan. Toch zal hij volgens zijn advocaat zaterdag niet op het vliegtuig stappen.

"De Dienst Vreemdelingenzaken heeft me bevestigd dat mijn cliënt niet wordt geëscorteerd. Hij kan dus gewoon vriendelijk weigeren. Het vliegtuig zal vertrekken naar de Afghaanse hoofdstad maar zonder Navid Sharifi". Advocaat Pieter-Jan Staelens heeft intussen beroep aangetekend tegen de niet-inoverweginame van de vorige asielaanvraag en intussen heeft hij ook al een nieuwe regularisatieaanvraag ingediend.

"Zolang die niet werd behandeld, kan de uitwijzing niet plaatsvinden", bevestigt Staelens, die er alles aan doen om Navid Sharifi definitief in het land te houden.

Heel wat politieke partijen roeren zich intussen. Ze voeren de druk op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) op. Zij heeft de sleutel in handen om de uitwijzing te voorkomen.

Navid Shariffi heeft zich goed geïntegreerd in België. Hij spreekt Nederlands en werkt als loodgieter. Zijn collega's spreken vol lof over hem. Bovendien is hij, sinds hij een kleuter was niet meer in Afghanistan geweest.