Spoorbaas wil mandaten behouden

Toekomstig spoorbaas Jo Cornu (69) is niet van plan om zijn bestuursmandaten bij Agfa-Gevaert, KBC en Belgacom af te staan. Dat zegt Cornu in een interview met De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Volgens de topmanager zijn die mandaten perfect te cumuleren met zijn nieuwe positie als gedelegeerd bestuurder bij de NMBS. "Ik zie er persoonlijk geen probleem in. De bestuursraden van Agfa-Gevaert en Belgacom vergaderen vijf keer per jaar, KBC elf keer. Tegenwoordig krijg je alle documenten gewoon toegestuurd via e-mail", zegt hij in de krant.

Opmerkelijk volgens De Morgen is dat Cornu daarvoor een goedkeuring kreeg van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Er zijn berichten dat premier Elio Di Rupo (PS), een partijgenoot van Labille, de mandaten liever niet gecumuleerd ziet.

Vorig jaar verdiende Cornu 232.000 euro met zijn bestuursmandaten bij Agfa-Gevaert, KBC en Belgacom. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de bedrijven. Bij de NMBS zal Jo Cornu maximaal 290.000 euro per jaar verdienen: een vast deel van 200.000 euro, een schijf van 30.000 euro die voordelen en diverse onkosten dekt en 60.000 euro als variabele verloning in functie van de gehaalde doelstellingen.

Cornu is ook nog voorzitter bij energiebedrijf Electrawinds. Dat mandaat zegt hij wel op, wegens "te intensief".