Peeters: "Als één van sterkste uit crisis"

"Vlaanderen zal als één van de sterkste regio's uit de crisis komen". Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters maandag gezegd in zijn Septemberverklaring. Dat is traditioneel de start van het Vlaamse parlementaire jaar. Volgens Peeters kan zijn regering ondanks de economisch moeilijke tijden een mooi palmares voorleggen. Toch mag de regering volgens Peeters niet "op haar lauweren rusten".

In zijn laatste Septemberverklaring van deze legislatuur benadrukte Peeters vooral dat zijn regering in economisch moeilijke tijden de juiste keuzes heeft gemaakt. De Vlaamse regering is er volgens hem zelfs in geslaagd de afgelopen vier crisisjaren 48.000 jobs te creëren. Verder wees Peeters er ook op dat de begroting voor het vierde jaar op rij in evenwicht is, de regering is blijven investeren en heeft bespaard op het eigen apparaat.

De regering wil die lijn ook doortrekken in het laatste werkingsjaar, ook al wordt 2014 een verkiezingsjaar met een lange campagne. Dat was duidelijk de boodschap van Peeters. "Stick to your plan, dat is ons devies", klonk het. "Zolang één kind of één oudere of één gehandicapte op een wachtlijst staat, moet onze ambitie hoger liggen. Zolang sterke bedrijven hun deuren sluiten, kunnen we niet tevreden zijn." Voor Peeters vormt het concurrentie- en werkgelegenheidspact "dé prioriteit van dit najaar". Een andere belangrijke uitdaging is de voorbereiding van de implementatie van de zesde staatshervorming. 

En hoewel Vlaanderen niet overmoedig moet worden, moet het voorzichtig heropleven van de economie wel vertrouwen geven. Peeters haalde er een citaat van Martin Luther King bij: "Wij hebben dijken van moed opgeworpen tegen de stormvloeden van angst". Voor Peeters vormt het concurrentie- en werkgelegenheidspact "dé prioriteit van dit najaar". Een andere belangrijke uitdaging is de voorbereiding van de implementatie van de zesde staatshervorming. Het groenboek dat de regering daarvoor heeft uitgewerkt, en dat intussen is overhandigd aan het parlement, moet ervoor zorgen dat Vlaanderen de juiste keuzes kan maken.

Septemberverklaring minister-president Kris Peeters 23-09-2013