13-jarige kan naar jeugdpsychiatrie

Het dertienjarige meisje dat vorige week gedwongen opgenomen werd in een instelling voor volwassenen, kan op 30 september verhuizen naar een gespecialiseerde psychiatrische instelling voor kinderen in Limburg. De jeugdrechter moet wel nog zijn fiat geven, zo zegt van Raf De Rycke, gedelegeerd bestuurder van vzw Broeders van Liefde.

Het tienermeisje werd gedwongen opgenomen in het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan Baptist in Zelzate, een centrum voor volwassenen, omdat er geen plaats was in een gespecialiseerde instelling voor kinderen. De vzw Broeders van Liefde verklaarde vrijdag dat de instelling een bevel van de jeugdrechter niet naast zich neer kon leggen, maar dat de ziekenhuiswet verbiedt dat jongeren onder de 15 jaar in een psychiatrische instelling voor volwassenen opgenomen mogen worden.

Er is ondertussen een oplossing in de maak: de instellingen spraken af dat het meisje op 30 september in een gespecialiseerde instelling in Limburg terecht kan. Toch moet de jeugdrechter deze week nog zijn fiat geven. Hij moet onder meer nog beslissen of de opname onder een gedwongen statuut gebeurt of niet.