Trabelsi kan niet huwen in gevangenis

Nizar Trabelsi is vanuit Itter overgeplaatst naar de gevangenis van Brugge, waardoor hij vandaag niet kan trouwen. De Tunesiër, die een celstraf van tien jaar uitzit omdat hij een aanslag op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel had beraamd, is onlangs overgeplaatst naar de hoogbeveiligde vleugel van de gevangenis van Brugge. Zijn advocaat Alexandre Château heeft daartegen een procedure aangespannen waarbij hij een dwangsom van 3.000 euro eist, zo schrijven Le Soir en Sudpresse. De rechtbank zal die kwestie over een week behandelen.

Het federaal parket beschouwt het huwelijk van Trabelsi als een mogelijke manier om contacten te onderhouden met het terroristische milieu. Zo blijkt dat de verloofde, die hem bezoekt in de gevangenis, met Trabelsi in contact kwam via Malika El Aroud. Die was gehuwd met de man die een aanslag pleegde op de Afghaanse oppositieleider Massoud, in 2001. El Aroud werd ook zelf veroordeeld tot acht jaar omdat ze deel uitmaakte van een Brusselse terroristische cel.

Het parket vreest ook dat de uitlevering van Trabelsi aan de Verenigde Staten nog gecompliceerder wordt door een huwelijk met een Belgische. De Amerikanen willen Trabelsi in eigen land voor de rechter brengen. De gemeente Itter heeft intussen wel een nieuwe datum voor het huwelijk op haar agenda gezet: 7 oktober.