Staking 101-centrale Oost-Vlaanderen

In Gent legt heeft de dagploeg van de noodcentrales 101/112 (dringende politiehulp) rond 7 uur vanochtend het werk neergelegd. Dat bevestigt Jo Schelstraete (ACOD Overheidsdiensten). Burgers kunnen op de noodnummers nog steeds terecht, want federale politiemensen nemen de taken over.

Vorige week woensdag raakte bekend dat de socialistische vakbond een stakingsaanzegging ingediend heeft voor de noodcentrales 101/112 in Oost-Vlaanderen, omdat er een blijvend personeelstekort is. Die aanzegging liep afgelopen nacht af en de vijf personeelsleden van de dagploeg in Gent leggen het werk neer. Volgens ACOD doet de nachtdienst dat allicht ook.

Hun taken worden overgenomen door federale politiemensen die normaal gezien ploegen uitsturen, maar ook opgeleid zijn om oproepen aan te nemen. "Ook zij kampen met een capaciteitstekort en het was niet eenvoudig om ons te vervangen", aldus Schelstraete. "Er is wat kunst- en vliegwerk aan te pas gekomen."

Donderdag werd de stakingsaanzegging van de Oost-Vlaamse centrale uitgebreid naar alle noodcentrales 101/112 in ons land, maar er werd ook een ‘cool down periode’ van drie dagen aangekondigd voor de andere centrales dan Gent, tot aan een gepland overleg op 26 september. De vakbond hoopt evenwel vandaag op een uitnodiging tot overleg van Binnenlandse Zaken.

Eind vorig jaar maakte de regering 2 miljoen euro vrij om 121 operatoren extra aan te werven, maar de selectieprocedures en zes maanden durende opleiding zorgen ervoor dat het probleem nog een tijd aansleept. Vooral in Gent en Namen wordt er meer en meer met de helft van het voorziene kader gewerkt.