Kotstudent is vaak eenzaam

Vandaag begint het academiejaar aan de universiteiten. Naar aanleiding daarvan waarschuwt Teleblok dat veel studenten eenzaam zijn op kot. Eén op de drie jongeren (34 procent) die de hulplijn de vorige jaren contacteerde tijdens de examens, kon nergens anders terecht. Zes procent van de telefoontjes ging specifiek over eenzaamheid, staat onder andere in Het Laatste Nieuws.

Volgens de meest recente cijfers van 2011-2012 zit 47 procent van alle universiteitsstudenten op kot. In Leuven en Gent samen vertegenwoordigt dat 60.000 jongeren. Zo'n kot is goed voor het sociaal contact, klinkt het dan meestal. Maar in de realiteit blijken niet alle studenten over een goed sociaal netwerk te beschikken.

"Nogal wat studenten zeggen ons dat ze het moeilijk hebben met de overstap van secundair naar hoger onderwijs", zegt Kathleen Devos, coördinator van Teleblok, in de kranten. "Ze hebben het vooral over de grote veranderingen in hun sociale leven: zelfstandig hun leven inrichten, een nieuwe vriendenkring opbouwen of omgaan met kotgenoten met andere interesses."

In zes procent van alle gesprekken die Teleblok voert, is eenzaamheid de centrale problematiek. "Het is een probleem waar studenten niet graag mee naar buiten komen", zegt Devos. "In onze samenleving bestaat het beeld dat de studententijd de tijd van je leven is. Dat maakt het moeilijk om erover te praten met vrienden of familie."

De hulplijn wil met vijf tips de studenten een houvast bieden om tijdens de eerste maanden hun sociale leven op te bouwen, bijvoorbeeld door zich te laten begeleiden door een peter of meter uit een hoger jaar.