Landingsbaan heeft nieuwe naam: 01/19

Op de luchthaven van Zaventem heeft één van de drie landingsbanen een nieuwe naam gekregen. Baan 02/20 is vannacht baan 01/19 geworden, de cijfers verwijzen naar de ligging van de baan op het kompas. De naamswijziging was nodig omdat het magnetische noorden elk jaar een beetje opschuift. De naam van de twee andere landingsbanen was in de jaren ’70 al eens aangepast.

Passagiers zullen niets merken van de nieuwe naam, maar voor de piloten en luchtverkeersleiders is het wel van belang. Er zijn nieuwe borden geplaatst en op de grond zijn nieuwe nummers geschilderd. Alles is volgens Brussels Airport prima verlopen.

Overal ter wereld zijn de namen van start- en landingsbanen aan bepaalde regels verbonden. Ze krijgen een nummer van 01 tot 36, afhankelijk van hun oriëntatie ten opzichte van het kompas. Het nummer 09 staat voor het oosten (90 graden), 18 voor het zuiden (180 graden), 27 voor het westen (270 graden) en 36 voor het noorden (360 graden). Omdat de banen in twee richtingen kunnen gebruikt worden, krijgen ze twee nummers, waarvan het verschil altijd 18 is.